12 Aralık 2011 Pazartesi

DENİZ MAHSULLERİ. THASSOS'TA BAŞKA BİR LEZZET

Thassos Adası/Yunanistan


Bu yıl  uzun zamandır gitmediğim Yunanistan’ın küçük adalarından Thassos'a yeniden bir kaç gün kalmak üzere gittim.Beyaz kumsalları, turkuvaz rengi denizi ve Akdeniz’de çok ünlü olan beyaz şarapları ile dikkat çeken bu güzel ve küçük adada Yunan mutfağının harika lezzetlerini tadınca gezimi birkaç gün daha uzattım.
Thassos; yüksekten bakıldığında, Ege’nin maviliğinin tam ortasında adeta bir çakıl taşı gibi gözüküyor. Trakya kıyılarına sadece 8 km uzaklıkta olan adanın 95.4 km’ye ulaşan sahili bulunuyor. Adayı sıradağlar ikiye bölüyor. Adanın kuzeydoğu tarafı dik ve derin boğazlar ile sürülmüş, sahili dalgalar tarafından aşınmış kayaların çevrelediği küçük koylarla kaplı. Dağ ve denizin bu denli iç içe geçişi, ender güzellikte bir manzara oluşturuyor.Şahane bir denizi var Keramoti kasabasından feribotla yarım satte adada oluyorsunuz,mütevazı restaurantlarının hepsi lezzetli deniz mahsulleri ile meşhur. Fiyatlarda inanılmaz makul  şimdi adanın spesyallerinin tarifleri ile sizlerle paylaşıyorum.

MİDYELİ PİLAV

Midyeli pilav malzemeleri:

2 su bardağı pirinç
2 soğan
1 çay kaşığı sıvıyağ
3 su bardağı sıcak su
40 temizlenmiş midye
1 çay bardağı kuş üzümü
1 çay bardağı çam fıstığı
2 çorba kaşığı tozşeker
Nane, karabiber, dolma baharı
1 çorba kaşığı tuz

Midyeli pilav yapılışı:

Soğanları soyup ince ince doğrayın. Sıvıyağı tencerede kızdırıp soğanları pembeleştirin.
Pirinci yıkayıp suyunu süzün ve soğana ekleyip 5 dakika kavurun.
Kuş üzümü ve çam fıstığını ilave edip 3 dakika daha kavurun. Tuz, tozşeker, nane, karabiber ve dolmabaharını ekleyin.

Midyeleri kabukları ile iyice yıkayıp suyunu süzün.
3 bardak sıcak su ile birlikte pilava ekleyip pişirin.
Pilavı ateşten alıp 10 dakika demlendirin.
Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet Olsun.
 

JUMBO KARİDES

Malzemeler 3-4 kişilik

20 adet jumbo karides
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 adet soğan kabuğu
1 tatlı kaşığı tuz
Birkaç lahana yaprağı
İnce kıyılmış maydanoz
Yarım limon


Yemeğin Tarifi:
Büyük bir tencereye su ve tuz koyup, kaynatın. Su kaynadığı zaman tuz, sirke, soğan kabuğu ve karidesleri atın. Karideslerin rengi turuncu olana kadar haşlayın, süzüp, kabukları ile beraber tereyağında kızartın.

Garnitür Tarifi:
Pirinci soğuk suda 30 dakika bekletin. Kaynayan tuzlu suda 10 dakika haşlayın,süzüp,soğuk suda yıkayın.
Tereyağında haşlanmış pirinçleri biraz kavurun,İnce kıyılmış yeşil soğan, karabiber, tuz ve arzuya göre 1 yemek kaşığı safran ekleyip, karıştırın. Suyunu ekleyip kısık ateşte 20 dakika pilavı pişirin. Pilavı dinlendirip karideslerin yanında İnce kıyılmış beyaz lahana ve kıyılmış maydanoz ile servis yapın.
Afiyet olsun


YUNAN USULÜ FIRINDA MUSAKKA

Malzemeler: (4-5 kişi için)

4 orta boy patlıcan
5 orta boy patates
ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı tereyağı (ya da margarin)
4 yemek kaşığı un
2 orta boy soğan
1 diş sarmısak
2 yumurta
500 gram kıyma
yarım kilo domates
3 yemek kaşığı domates salçası
500 ml süt
tuz, karabiber, dağ kekiği, kimyon
Bol rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı:

Kemer patlıcanları ince halkalar halinde kesin, tuzlayın ve kahverengileşinceye kadar ayçiçek yağında kızartın. Sonra mümkün olduğunca yağını alın.

Doğradığınız soğanı ve sarmısağı ayçiçek yağında soğan pembeleşmeye başlayana kadar çevirin, ardından kıymayı katın. Kıymayı karıştırarak biraz kızarttıktan sonra küp doğranmış domatesleri, salçayı ve baharatları katın. Bu karışımı suyunu çekene kadar yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.

Bir taraftan orta boy patatesleri halka halka doğrayın, tuzlayın ve ayçiçek yağında biraz kızartın.

Ayrıca beşamel sos için tereyağını bir tavada erittikten sonra un katıp karıştırmaya başlayın. Yavaş yavaş süt katıp karıştırmaya devam edin. Sos kaynar hale geldiğinde yumurta ve biraz rendelenmiş kaşar ekleyin.
Sos hazır hale geldikten sonra bir süre bırakın kendi halinde soğusun.

Yüksek kenarlı bir tepsinin dibine çok az tereyağı sürün. İlk önce patates halkalarını dizin, ardından patlıcanları dizin, kıyma karışımını ekledikten sonra birer kat daha patlıcan ve patates halkaları dizin. Hazırlanan katların üstüne beşamel sos döktükten sonra yemeğin üstünü rendelenmiş bol kaşarla kaplayın.

Tepsinizi daha önceden 190 derecede ısıtılmış fırında 45-50 dakika tutun sonra servise hazır olacak.
Afiyet olsun.




GREEK SALAD

Malzemeler
3 adet sert domates
1 adet beyaz kuru soğan
2adet  iri salatalık
2 adet Çarliston
3-5 siyah zeytin
kekik
tuz
halis sızma zeytinyağı
limon
balsamik sirke


Fotoğrafta gördüğünüz bu leziz salata Yunan Salatası (Greek Salad) olarak anılıyor ama aslında bizim bildiğimiz çoban salatadan çok farklı değil. İri iri doğranmış domates, salatalık ve soğana
3-5 zeytin ve küp küp doğranmış beyaz peynir üstüne biraz kekik eklediniz mi, çoban salata birden yunan salatasına ve bir salata için olabilecek en lezzetli karışımlardan birine dönüşüyor.Yalnız halis sızma zeytinyağı,balsamik sirke ve limon ayrı bir lezzet katıyor.



Restaurantların sık rastlandığı deniz kenarı Thassos Sahili


Beyaz Kumlar masmavi bir deniz

Adaya gitmek isterseniz Villa Nisteri hem fiyat,hem temizlik hem de manzara açısından çok güzel ,ayrıca lezizi yemekleri olan küçük bir restaurantı da var sakın Frappe içmeden dönmeyin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder