12 Aralık 2011 Pazartesi

ADA LEZZETLERİ.


Yine bu yıl Ayvalıktan mini feribotla yaklaşık bir saat süren bir yolculukla belki 5. kez Midilli  Adasına gittim.

Ada  Doğu Ege Denizi adalarına aittir. Yüz öçlümü 1.630 km kare olup, içinde Limnos, Ayos Efstratios ve küçük kayalıklar bulunan Lesvos İline ait. Adanın iki körfezi - Yera ve Kaloni körfezleri - ve çok sayıda koy ile burunları var.
        Adanın doğu ve batı kısımları zeytinlikler, çam, köknar, çınar, kestane, kayın ve palamut ağaçları ile kaplı.
Genellikle diğer Yunan adalarının aksine yeşil bir ada.
Adanın nüfusu yaklaşık 100.000 kişi ve Midilli şehri adanın başkenti .

Midilli Adası, güzelliklerle dolu.köylerinin serin, güzel kokulu bahçelerinin ardında denize kadar uzanan zeytin ağaçları ile dolu yamaçlar ve ceviz, kestane, kiraz ağaçları ile dolu dağların arasında çınarların ve serin suların süslediği yemyeşil vadiler var.Adanın ortasındaki Ayasos, Olimpos ormanının içindeki dağ köyleri ile çevrelenmiştir. Orayı ziyaret edenleri serinleten Karini pınarı ve içinde halk ressamı Theofilos’ un ikamet ettiği yaşlı çınar ağacı. Fosilleşmiş orman adanın batı bölgesindedir. Denize kadar ulaşan ve küçük yeşil vadilere uzanan, zakkum ve söğütler ile dolu koyakların oluşturduğu manzara, kuvvetli yaz ışığının gölgelerle oynaması ile daha da bir 

    Tüm bunların etrafındaki deniz, Eresos’ un volkanik kumu ve Gavatha’ nın kum tepeleri ile adayı kucaklıyor. Hrusos, Podaras, Pedino, Tavari, Kalo Limani, Yeni Limani, Çihranda, Çonya, Tarti, Ayos Ermoyenis, Kaya kalabalıktan uzakta, dalgaların yanındaki tipik tavernaları ile zengin Midilli mutfağının tadını çıkarmak isteyen ziyaretçiler için ideal  Kaloni körfezinde, Skala, Apothika, Ahladeri, Skala Vasilikon, Nifida, Parakila sakin limanları, sıcak suları, kumsal plajları ile balıkçı köyleridir. Adanın kuzeydoğusunda, Skala Skamias, Eftalou, Molivos, Petra ve Anaksos sahilleri yer alır. “Midilli Adası’ ndaki farklılıklar çok etkileyicidir. Kapı ve pencereleri taş  işlemeli evleri ile dağ kasabaların yanısıra gelişmiş turistik bölgeler yer almakta. Denizin  birkaç metre ötesinde çamlıklar, zeytinlikler ve çıplak kayalıklar ile buluşur.
    Sakin sahillerinin yanında, serinletici bir içki içebileceğiniz, müzikli bar yada kafeteryalarda dinlenme imkanı ve güneşin altında ister tembellik etme isterseniz spor yapabileceğiniz ve Yera körfezinin kumsalları yada eşsiz Eresos sahiline kadar ziyaretçi, tüm adada arzu ettiği herşeyi bulacaksınız.    Midilli Adası’ nı araba, cip, motor, bisiklet veya eşek ile yada yürüyerek gezmeye değer.     Adadaki konaklama yerleri, organize otel tesislerinden, çevre turizmi ünitelerine kadar büyük bir çeşitlilik sunmakta. Gelişmiş bir karayolu şebekesi, düzenli seferler yapan şehiriçi ve şehirlerarası otobüs işletmeleri, taksi servisi ve oto kiralama acentaları mevcut. Atina’ya hergün olan uçak seferleri, Selanik’ e de oldukça sık. Deniz yolu ile, adadan Pire ve Sakız adasına hergün, Rafina, Selanik, Kavala, Limni, Volos, Sisam ve Dedeağaç’ a haftanın belli günlerinde seferler var. Küçük tekneler Ayvalık limanına yaptıkları sık seferler ile Türkiye ile bağlantısını sağlamakta. Şimd isize Midilli ya da Ada mutfağından güzel tariflerim olacak.Nerden mi biliyorum elbette ailem Midilli göçmeni bu tarifler de oradan...


BARBUNYA TAVA


Malzeme:
1 kg. Barbunya
Kızartma yağı (tercihan zeytinyağı)
Yeterince beyaz un
Tuz


Yapılışı:
Balıkçıda temizletip aldığınız barbunların sırlarını parmaklarınızla yoklayıp kalan pulları temizleyin  ve bol suda yıkayın. İçinde pıhtılaşmış kan bırakmamaya gayret gösterin. Balıkları kağıt havluya dizip suyunun durulanmasını sağlayın. Tuzlayıp ve içlerini tuz ve az kara biber koyup 20 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirin. Bir tavada kızartma yağını kızdırın, barbunları una bulayıp tavaya atın. Küçük balıkların bir yanını 10, diğer yanı da 10 dakika kızartıp alın. Büyük olanlar ise birkaç sefer çevrilmelidir.
İri barbunları unlamadan da kızartabilirsiniz. Küçük barbun ve tekirlerde mısır unu da kullanabilirsiniz.
 
MİDYE HAŞLAMA
 
 
 
 
Malzemeler:
 
1Kg.Midye
Maydanoz
Tuz
Hazırlanışı
Midyeler iyice yıkanır
Sonra Büyük bir tencereye alınarak su eklenir ve kısık ateşte midyeler açılana kadar pişirilir.
Midyeler yaklaşık 10 dakika sonra açılırlar, süzgeç ile bir tabağa alıp üzerine zeytinyağ,limon,tuz koyarak karıştırdığımız sosu ilave edelim, maydanoz ile süsleyelim.
hem hafif hem de lezzetli.Afiyet olsun.
SARDALYA TAVA



Malzemeler: 
1 kg sardalya balığı (temizlenmiş)
(1/2 su bardağı) un
1 çay kaşığı tuz
1-2 su bardağı rafine yağ veya zeytinyağı
1 limon

Hazırlanışı:

Bir tabakta un ve tuzu karıştırıp, balıkları tuzlu una buladıktan sonra, silkeleyerek fazla unlarını atınız.
Orta boy bir tavada rafine yağı veya arzuya bağlı olarak zeytinyağını orta ateşte ısıtınız.
Yağ kızınca balıkları koyup arasıra çevirerek her iki yanlarını 4-5'er dakika, renkleri hafifçe pembeleşene kadar pişiriniz.
Tava edilmiş sardalyaları, delikli kepçeyle ısıtılmış bir servis tabağına çıkarıp, limon parçaları ile süsleyerek servis ediniz.İsterseniz yanına garnitür ekleyebilirsiniz.


KALAMAR DOLMA

Malzemeler:
14 adet ufak
kalamar ( yaklaşık 750 gr.)
1 adet büyük
soğan
1 adet küçük yeşil
biber
1 adet büyük ve olgun
domates
1/2 demet dereotu
6 çorba kaşığı zeytinyağı
125 gr
pirinç
1/4 lt su
1 tatlı kaşığı karbonat
Tuz, karabiber

Hazırlanması:
Kalamarın hazırlanışı: Bir gece öncesinden,
kalamarları kesiniz.
Başlarındaki sert ve püsküllü kısmı çıkartarak bir kenara
koyunuz. Sonra içlerini boşaltınız, etin içindeki saydam kıkırdağı ve dışındaki mor zarı alınız. Bir kase içinde, kalamarların üzerini karbonatlı suyla örtünüz ve 3 saat bekleyiniz.
Daha sonra kalamarları ızgarada hafifçe çevirip bir tabağa alınız.

Dolma harcını hazırlamak icin bir tencerede, zeytinyağında doğranmış soğanı pembeleştiriniz. Pirinci ekledikten sonra, 5 dakika karıştırarak pişiriniz. Kıyılmış domates ve yeşil biberi içine atınız, tuz ve karabiber serpiniz. Sonra içine suyun yarısını dökünüz, tencerenin kapağını kapatınız ve suyunu yarı yarıya çekinceye kadar pişiriniz. Kıyılmış dereotunu ekleyiniz. Kalamarların içini bu harçla doldurunuz ve üzerlerini daha önce ayırmış olduğunuz püsküllü başlarıyla kapatınız. Bir tencerede, kalan suyu ekleyerek kapağını kapatınız ve hafif ateşte
30 dakika kadar,gerekirse su ilave ederek, pişiriniz.

Midilli Thermi Köyü
Midilli Kalesinden Kuşbakışı Ege

Midilli'de şirin bir restaurant


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder